tilbake

innhold

neste

                     

20. Sammenføyning og lakking
  

Sammenføyning
Nå har jeg kommet til en av de mest spennende operasjonene under hele byggeprosessen, nemlig sammenføyning av dekk og skrog. Er skrog og dekk like brede langs delelinja? Er det store forskjeller som må bendes på plass? Hos meg var dekket inntil 6mm for bredt ved forstevnen (eller skroget 6mm for smalt). Valgte å bende ut skroget ved å plassere tverrlister innvendig for hver 30.cm oppe ved delelinja og presse listene forsiktig framover. Denne metoden funka svært bra og det var enkelt å presse ut skroget til riktig bredde. Tverrlistene ble nappet ut etter at sammenføyningen var ferdig limt.
B835R. Start sammenføyning. La litt fortykket epoxy i limfugen mellom skrog og dekk. La på akkurat passe mye så det ikke tøt ut epoxy på innsiden når dekk/skrog legges sammen. (Det vil bli vanskelig å komme til for å glatte ut evt. limsøl på innsiden mens limet er vått).
Legg merke til fjøla i bakgrunnen som holder skrog og dekk adskilt.
Etterpå la jeg skroget forsiktig oppå dekket (eller var det omvendt?), tettet evt. gjenværende sprekker og forsterket sammenføyningen utvendig med tape (maskeringstape funka best) som jeg la tverrs over skjøten. Lot det hele herde til dagen etterpå.
B848R. Deretter forsterket jeg skjøten utvendig med 1 lag glassfiberbånd  5cm bredt) på begge sider.
Dagen etterpå forsterket jeg skjøten innvendig med 2 lag glassfiber med bredde hhv. 5cm og 2.5cm. La kajakken på siden, gjennomvætet båndet med epoxy i et blandekar (2-liters isboks), rullet det opp på ei mini-malingsrulle som jeg hadde forlenget skaftet på og rullet ut duken over skjøten. Rel. enkelt å få til et brukbart resultat. Bare de 20-30cm nærmest stevnene ble uten innvendig forsterkning. Metoden er forøvrig også beskrevet i Nick Schades bok "The Strip-Build Sea Kayak".
B838R. Tverrlistene som hadde holdt skroget bendet ut ble nappet ut med ei stang påmontert en skrue før jeg forsterket innvendig.

Innvendig: 2 lag glassfiberbånd på hhv. 50mm og 25mm + 1 dekklag epoxy dagen etterpå.
Utvendig. 1 lag bånd på 50mm + 1 dekklag epoxy dagen etterpå.

 

 

 

Lakking
Lakken skal beskytte epoxyen mot UV-strålingen.

Lakktyper: Det anbefales å bruke enten 1) én-komponent polyuretanlakk eller 2) 2-komponent polyuretanlakk med god UV-beskyttelse. Fordelen med 2-komp.lakk er at den er hardere og mindre utsatt for riper og at den har lengere levetid (10-15 år mot halvparten for 1-komp.). Men så er 2-komp. også¨omtrent dobbelt så dyr som 1-komp.lakk. Det anbefales å legge 3-4 lag (utv.) for tilstrekkelig UV-beskyttelse.

Jeg brukte 2-komponent polyuretanlakk av typen Epifanes blank/klar. Pris 299kr for 750gram (1 boks) (Skips- og Fiskeri). Jeg la totalt

  • 1 lag innvendig dekk og skrog
  • 2 lag utvendig skrog
  • 3 lag utvendig dekk

Samlet forbruk: 750g + 500g (kjøpte tot. 2 bokser á 750g) dvs. har igjen 250g som jeg muligens skal legge på senere.
Før lakking var jeg nøye med å rydde opp og støvsuge (kvelden før) hele garasjen. Det hadde samlet seg opp enormt mye støv overalt. I tillegg så vannet jeg betonggulvet og de stedene jeg ikke kom til med støvsugeren. Temperaturen bør være mellom 15 og 25 grader. Jo høyere temperatur, dess raskere støvtørr og mindre støv fester seg på lakkoverflaten. Det er minst støv i lufta ved regnvær.

Erfaring
Er bare sånn passe fornøyd med lakkingen. Særlig hadde jeg problemer med lakklag nr.2 og 3. Lakken ville ikke feste seg skikkelig til underlaget. Det var som å skvette vann på gåsa: Lakken trakk seg sammen og det ble noen skjemmende tørre partier der lakken absolutt ikke ville feste seg. Prøvde å matte ned underlaget med sandpapirpussing og å stryke over med ei fille fuktet i rødsprit (fjerner evt. fettmerker), men resultatet ble ikke helt bra. Kanskje hadde problemene vært unngått dersom jeg hadde valgt 1-komponentlakk eller 2-komponent lakk matt istedenfor blank som jeg brukte.
 

                     
       

tilbake

innhold

neste

       
                     

 Helge Alfnes, Søbstadvegen 70B, 7088Heimdal - Norge. e-post: hanhelge@sensewave.com       www.sarakajakk.com