tilbake

innhold

neste

                     


04 Byggejigg (billedserie).

 

Generelt
Byggeforma består av 2 stk aluminiumsprofiler (18x100x4000mm) såkalt strongback, som er holdt sammen med tape. På strongbacken har jeg tredd sponplater formspant) med avstand 30cm. Sponplatene er tilsaget slik at konturen danner omrisset av kajakken.
B702R Formspant ferdig utskåret. Formspantene ble skåret ut fra ei 12mm tykk sponplate.
Byggetegningene av formspantene overførte jeg til sponplata v.hj.a. blåpapir. Malte sponplata med litt uttynnet hvitmaling først for at streken skulle vises  bedre. Og deretter ble formene saget ut med ei stikksag. Jeg har også sett at noen limer byggetegningene direkte på sponplata vhja. lim på sprayflaske.
T.v. på bildet den ene endeforma. Denne ble skåret ut fra ei 18mm tykk hobbyplate.
B700R. Som strongback benyttet jeg 2 stk aluminiumsprofiler (18mmx100mmx4m), såkalte rettholter (kjøpt på ObsBygg for ca.400kr). Lagt inntil hverandre og forskjøvet ca.15cm ga dette en solid og fremfor alt formstabil "stokk" som formspantene ble tredd innpå og festet til. Foran og bak monterte jeg endeformene.
B09R.Festing av formspant. Monterte bakklossene (treklosser i dim 36x68mm) først. Disse er festet med 2 stk gjengede stålstenger dim. M4 påsatt vingeemuttere. Stålstengene kjøpte jeg i lengder á 1m på ObsBygg og kappet de i riktig lengder med bausag. Dette ble mye billigere enn å kjøpe ferdige bolter.
Etterpå festet jeg formspantene med 2 stk skruer i hvert spant.
B703R. Akterstevn-forma
B705R. Akterstevn.
B04R. Byggeforma ferdig montert. Nå kan jeg begynne å montere kajakklistene.
                     
       

tilbake

innhold

neste

       
                     

 

 Helge Alfnes, Søbstadvegen 70B, 7088Heimdal - Norge. e-post: hanhelge@sensewave.com       www.sarakajakk.com