tilbake

innhold

neste

                     

2. Fresestål - typevalg og kjøp via internett
 

Kjøp i Norge
Jeg hadde litt problemer med å skaffe meg fresetål. De spesialstålene som brukes til kajakkbygging finnes ikke i vanlige byggevarehus, iallefall fant ikke jeg noe. Etter litt søking på nettet fant jeg en web-butikk i Sandnes www.freseteknikk.com (eller http://webshop.freseteknikk.com og klikk på webshop) som hadde det jeg var ute etter. Men de kostet hhv. 900kr. (varenr.9/10) og 1210kr. (nr.8/10) + ca.100kr i frakt, tilsammen  2210kr og det er jo helt uhørt. Til sammenligning koster et komplett stålsett i USA ca.710kr inkl. frakt mm.
Oppdatering febr. 2004: Ser at de har fått inn en ny type fresesett for kajakkbygging, varenr.8/10/9/10 til bare ca.800kr. og det er jo adskillig billigere.

England
Hos Trend i England finnes de samme stålene til nesten halvparten av prisen du må betale i Norge. Tom Bastiansen kjøpte stålene sine her (England). Han sendte en mail med bestillingsnummeret etc. på delen han skulle ha + visakortnummeret. Fikk en mail tilbake om at alt var i orden. 4 dager senere lå delen på postkontoret klar til avhenting. Ettersom han bare kjøpte 1 del (hun-delen, nr.8/10) så var dette under en eller annen tollgrense og han fikk den toll- og momsfritt, ... totalt kr.720,- .
USA
I USA er stålene enda billigere og det er et stort utvalg av web-butikker. Jeg kjøpte stålene mine hos www.mlcswoodworking.com . Gå til Search og tast inn søkeordene Flute and Bead > Velg MLCS Flute and Bead bits > delene vises . Eller søk direkte på varenr.5415 Flute and Bead 2 Piece Set.  Sendte en forespørsel på mail på hva varen kostet inkl. frakt til Norge. Fikk en mail med opplysning om kostnader mm. Gikk så i banken og fikk de til å skrive ut en sjekk/bankremisse på beløpet og sendte sjekken som vanlig brevpost sammen med bestillingsordren til MLCS. Etter ca.3 uker fikk jeg Melding om ankommet pakke fra NOR-CARGO med div. spørsmål (ba NOR-Cargo utføre fortollingsklarering mm., gebyr 165kr.). Etter enda 1 uke fikk jeg ny melding om at varen var ankommet NOR-Cargo´s kontor i Trondheim hvor den lå klar til avhenting.
Kostnader:
                    Varenr.5415 Flute and Bead 2 Pice Set kr.320,-
                    24% mva.  (ingen toll *))                        "    77,-             
                    Frakt til Norge $18.85                           "  150,-
                    Eksp.gebyr/intern frakt i Norge              "   165,-
                                     Totalt                                kr.712,- m/ betaling med visa-kort.

Jeg betalte med sjekk (+ ca.100kr i gebyr), totalt kr.812,-
*) Vanlig håndverktøy er tollfritt fra USA, kun 24% mva på varer over 200kr.

Andre forhandlere i USA: www.grizzly.com . De har omtrent samme priser som MLCS. Ellers så har www.guillemot-kayaks.com listet opp ei hel side med forhandlere som fører fresestål mm.Åpne www.mlcswoodworking.com > trykk på Router bits > trykk på Flute&Bead > dette bildet dukker opp.
Sammendrag.
Jeg har prøvd stål fra både USA (MLCS) og Trend(Norge el. England) og begge funket bra. USA-stålet har større diameter og ga muligens enda renere snittflater enn de fra Trend, men med så stor tot.diameter så må også fresen være rel. kraftig (min.1100Watt anbefalte folkene hos Grizzly). Og når Freseteknikk i Sandnes nå har kommet med et nytt fresesett til bare ca.800kr. så har jeg muligens satset på dette dersom jeg skulle valgt på nytt.
OBS: Kajakkstålene fra USA har generelt 1/4" skaft, det nye stålsettet fra Freseteknikk har 8mm skaft. Må derfor passe på at man kjøper en fres med riktig spennhylsestørrelse.
                     
       

tilbake

innhold

neste

       
                     

 

 Helge Alfnes, Søbstadvegen 70B, 7088Heimdal - Norge. e-post: hanhelge@sensewave.com       www.sarakajakk.com