tilbake

innhold

neste

                     


1. Forberedelser  

1.1 Instruksjonsbok.
Jeg hadde ingen peiling på kajakkbygging fra tidligere, så jeg valgte å kjøpe meg ei bok om kajakkbyging først. Kjøpte "The Strip-Built Sea Kayak" av Nick Schade ( www.guillemot.kayaks.com ) via internett. Kjøpet gikk helt problemfritt: det tok bare 2-3 uker fra jeg bestilte den til den ble henta på postkontoret.
Siste nytt: Alle de tre"klassikerne" The Strip-Build Sea Kayak av N. Schade, CANOECRAFT og KayakCraft av Ted Moores finnes på Folkebiblioteket (i Trondheim) www.tfb.no og kan lånes der.

1.2 Tegninger.
Man kan kjøpe ferdige tegnigssett via internett (f.eks. hos N. Schade i USA www.guillemot.kayaks.com ) eller lage tegningene selv basert på en tabell med utmål. Jeg valgte det siste og fikk helt fullgode tegninger. Tabellen fant jeg i N. Schades bok (se ovenfor) og uttegningen ble gjort på datamaskin v.hj.a. konstruksjonsprogramet AutoCad.

1.3 Trelister til listelegging.
Man kan kjøpe ferdige lister spesielt beregnet på kajakk- og kanobygging (kan visstnok fås hos www.asdal-trading.com  og www.westsystem.no , men de er temmelig kostbare - ca.12kr/m).
Oppdatering april 2006: Nyeste nytt er at ferdige trelister kan fås til under 4kr/m.

Jeg valgte å lage listene selv. Kjøpte 3-4 planker med glattkant gran i dimensjon 15mmx145mm i full-lengde, dvs. min.5.3m hos den lokale trelasthandleren. Plukket ut de plankene som var mest mulig kvistfrie. Av disse plankene sagde jeg ut lister på 6mm tykkelse, og de ble altså 15mm brede.Jeg benyttet  ei billig bordsag til ca.600kr. kjøpt på ObsBygg. Bordsaga var på bare 530watt men det var kraftig nok til granlistene. Bordsaga monterte jeg på et spesiallaget bord langs veggen inne i garasjen med avlastningsbord foran og bak. Se avsnitt 1.4 Verktøy. Etterpå freste jeg not&fjær på listene v.hj.a. en håndoverfres montert på spesiallaget frese-/avlastningsbord. Benyttet spesialdesignet fresestål (bilde) kjøpt i USA via internett. Se neste avsnitt.


Profil av liste m/ not &fjær (bead&cove)
(mål i mm)

 
Fig.1: Liste m/ not&fjær til venstre.
Skissen til høyre viser hvorfor lister med not&fjær er bedre enn rektangelformede lister: Not&fjær-listene (øverst) gir tettere skjøter når listene skal legges rundt de krumme formene til kajakken.
Fig.1. Skissen t.v. viser tverrsnitt av ei liste med spesialdesignet profil for kajakkbygging. Den har utfrest not&fjær  (cove&bead) langs kortsidene. Vanlig listedimensjon er 4.5-6 mm tykkelse og 14-20 mm bredde. Jeg lagde først noen lister i dim.6mmx19mm, men disse var litt stive og vanskelig å bøye på plass. De fleste listene ble derfor laget i dim. 6mmx15mm. Disse var  enkle å montere.

Gran er det vanligste treslaget til lister her til lands. Furu kan også benyttes (færre kvister), men er litt tyngre enn gran. Vil man benytte fargede treslag i kajakken for å få fram spesielle mønstre så kan man bruke mahogny, kirsebær, nøttetre e.l. Men man må være klar over at disse treslagene kan ha høy egenvekt slik at overdreven bruk av disse vil gi en tyngre kajakk.

1.4 Verktøy.
For å lage lister med not&fjær trenger man

  • sirkelsag (bordsag, gjerdesag e.l.) med avlastningsbord foran og bak.
  • håndoverfres, (anbefaler min.1100watt) m/ spesialstål for fresing av not og fjær.
B694R. Bordsaga monterte jeg på ei treplate inntil den ene langsida på garasjen. Det var 3 skruehull på undersiden av saga så det var enkelt å skru den fast til treplata. På hver side monterte jeg avlastningsbord for plankene som skal sages opp til kajakklister. Disse hadde hver en lengde på ca.2.4m. Avlastningsbordene var ei sponplate delt på langs. På det ene avlastningsbordet (tilførselsiden) la jeg på ei trefjøl (styreskinne) holdt på plass av 2 tvinger. Styreskinnas plassering justerte jeg trinnløst slik at kajakklistene ble nøyaktig 6mm tykke. Hadde ikke noe problem med å få de jevntykke (ekstra omgang med tykkelseshøvling var ikke nødvendig).
B29R. I tillegg så saga jeg ut 2 luker i garasjeveggen (den ene skimtes så vidt til høyre på bildet). Dermed var det enkelt å sage opp plankene som var på ca.5.3m (full kajakklengde). På bildet vises også slangen på støvsugeren som jeg satte på for å trekke ut sagflisa.
Å sage egne kajakklister var egentlig en enkel operasjon. Jeg brukte kanskje 7-8 timer på å sage opp alle listene. Den første bunken med lister ble laget i dim. 6x21mm. Det viste seg at så brede lister (19mm) var litt stive og vanskelige å bøye over kajakkformene. De fleste listene ble derfor laget i dim.6x15mm (ut fra planker i dim.15x145mm - 1.sort glattkant gran). Disse var enkle å montere.

B98R. Billigfresen (1020W) funket bra.
Håndoverfres. Listenes kortside profilfreses med håndoverfres  påmontert spesialfresestål. Jeg kjøpte først en fres fra Black&Decker på 800Watt, men denne hadde for svak motor. Etter 3 havarier ga jeg opp og kjøpte en billigfres (ca.400kr) på 1020Watt og denne funket veldig bra. "Dødmannsknapp"-funksjonen som den var utstyrt med sjaltet jeg ut ved å holde den inne med ei klemme.
Kajakkfolkene i USA anbefaler min.1100W motor.
 
B22R Nærbilde av fresen (her gammelfresen)
Ting å passe på ved kjøp av fres:
  • min.1100Watt motor anbefales (selv om min billigfres bare var på 1020W)
  • pass på at fresen har 2 skruehull på undersiden slik at den kan skrues fast til undersiden av et "fresebord"
  • pass på at den leveres med tilpasningshylse (spennhylse) for 1/4" fresestålskaft. (de fleste fresestålene har 1/4" (6.13mm) skaft. Ø6mm hylse passer ikke). Siste: En ny type fresestål fra www.freseteknikk.com i Sandnes har 8mm skaft. Se kap.02.
B32R. Freseinnstallasjon. Jeg skrudde fast fresen på undersiden av det ene avlastningsbordet vist på bilde B694 ovenfor (til høyre for bordsaga). Bare fresestålet stikker opp gjennom et hull i plata.
B31R. Detalj av fresestålet (denne typen har totaldiameter Ø38mm og er kjøpt i USA. Se nedenfor).
ta et bilde her med styreskinna påmontert  
Fresestål.
B23R. Fresestål m/ Ø38mm totaldiameter. Disse kjøpte jeg i USA via internet.
Etter 3 havarier med en fres på bare 800Watt, så fikk jeg byttet til meg disse stålene fra Tom Bastiansen (kjøpt hos Trend i England). Disse har tot.diameter Ø19mm og krever ikke så kraftig fresemoter. Funket bra, men stålene fra USA gir enda renere og penere snitt (ikke noe oppflising av treverket).
Nærmere orientering vedr. typevalg og kjøp via nettet se neste kapitel.
 
                     
       

tilbake

innhold

neste

       
                     

 Helge Alfnes, Søbstadvegen 70B, 7088Heimdal - Norge. e-post: hanhelge@sensewave.com       www.sarakajakk.com